VEELGESTELDE VRAGEN OVER FALU RÖDFÄRG

 

bloem.jpgWat is nou precies het verschil tussen Falu Rödfärg en Ottosson lijnolieverf?

Ottosson lijnolieverf is een pure lijnolieverf gemaakt van lijnolie en pigment. Ottosson lijnolieverf heeft een lichte zijdeglans en is het beste te vergelijken met de verven voor hout die je in de verfspeciaalzaak kunt kopen. Hoewel je Ottosson lijnolieverf op veel verschillende ondergronden kunt gebruiken wordt deze voornamelijk gebruikt voor het op traditionele wijze schilderen van bijvoorbeeld kozijnen, deuren en ander houtwerk buiten (en binnen) Het is zeg maar "gewone" verf voor hout, maar dan écht ECO, dus helemaal milieuvriendelijk (en niet schadelijk voor je gezondheid). Ottosson lijnolieverf heeft, zoals gezegd, een lichte zijdeglans.

Falu Rödfärg is een ander soort verf, die qua samenstelling niet vergelijkbaar is met een verf die wij in Nederland kennen. Falu Rödfärg is een verf die water, lijnolie, bindmiddel (meel o.i.d.) en pigment bevat. De verf is dus waterverdunbaar én bevat lijnolie. De verven van Falu Rödfärg zijn in de eerste plaats gemaakt voor het schilderen houten gevels, dus gevels, schuttingen, tuinhuisjes etc. Falu Rödfärg is een verf die al eeuwenlang in Zweden gebruikt wordt voor de gevels van de zo bekende Zweeds rood geschilderde houten huisjes. Falu Rödfärg heeft een helemaal poedermatte uitstraling. Naast het bekende Zweeds rood is de verf beschikbaar in een aantal andere kleuren die mooi zijn voor grotere oppervlaktes.

bloem.jpgKan ik voor mijn houten gevel (of tuinhuis, blokhut of schutting etc.) zowel Falu Rödfärg als Ottosson lijnolieverf gebruiken?

Ja, dat kan. Welke verf je kiest is afhankelijk van de uitstraling die je wilt. Falu Rödfärg heeft een matte finish terwijl Ottosson lijnolieverf een lichte zijdeglans geeft. Schilder je vanaf de basis, dus vanaf kaal hout (ook zonder grondverf) dan werk je met Ottosson lijnolieverf met 3 lagen (waarvan 1 grondlaag die je zelf mengt met lijnolie (en terpentijn)) Falu Rödfärg breng je in 1 tot 2 lagen aan. Schilder je over eerder geschilderd hout (ook over grondverf) dan geldt voor Ottosson lijnolieverf dat je twee lagen aanbrengt en voor Falu Rödfärg is vaak 1 laag voldoende in dat geval. Maar het belangrijkste verschil voor het eindresultaat is natuurlijk hoe het er uiteindelijk uitziet en daarbij kies je dus of voor mat dus Falu Rödfärg of voor een voor Nederland meer traditionele uitstraling in een lichte zijdeglans dus Ottosson lijnolieverf.

bloem.jpgKunnen mijn kozijnen en deuren etc ook met Falu Rödfärg worden geschilderd?

Ja, dat kan. Wanneer je wilt kiezen voor een helemaal matte uitstraling van je kozijnen, deuren etc. dan heeft Falu Rödfärg daar een verfsoort voor ontwikkeld, de Falu Rödfärg Knut&Foder, deze verf geeft dus, net als de andere verven van Falu Rödfärg een matte uitstraling aan je hout. Wil je een traditionele uitrstaling/ verf gebruiken voor je houtwerk en dus je kozijnen en deuren etc een lichte zijdeglans geven dan kies je voor Ottosson lijnolieverf. Ottosson lijnolieverf wordt over het algemeen het meest gekozen voor het schilderen van kozijnen, deuren, dakgoten en daklijsten etc. maar voor een matte finish kun je dus ook Falu Rödfärg Knut&Foder gebruiken. Deze is, net als de andere verven van Falu Rödfärg waterverdunbaar en bevat lijnolie en natuurlijke pigmenten.

bloem.jpgEr zijn 3 soorten Falu Rödfärg, welke soort kies ik?

In de meeste gevallen in Nederland kies je voor Falu Rödfärg Träfasad houtgevel verf, deze is geschikt voor alle houten ondergronden, ook ondergronden die eerder zijn geschilderd met andere verf en geschaafde ondergronden. Voor de meeste projecten is dit dus de meest geschikte verf.

Falu Rödfärg Original, dus de Falu Rödfärg voor ruw en onbehandeld hout (of hout wat eerder met deze verf is geschilderd) is alleen geschikt voor echt ruw en/ of verweerd hout. De gevels van de Zweedse houten huizen, waarvoor deze variant gebruikt wordt, zijn gemaakt van ruw, niet geschaafd hout (dus hout waar echt nog splinters op zitten) en alleen voor die ondergrond is deze originele variant geschikt. Voor alle andere houten ondergronden, dus geschaafd, eerder geschilderd etc. kies je deze soort dus niet maar kies je voor de Falu Rödfärg Träfasad houtgevel verf.

Falu Rödfärg Knut&Foder is een verf die speciaal gemaakt is voor kozijnen, daklijsten, deuren etc. Je kiest deze dus als je die delen een matte uitstraling wilt geven. Heb je bijvoorbeeld een tuinhuisje dan kun je de houten buitenwanden schilderen met Falu Rödfärg Träfasad houtgevel verf en de daklijsten en kozijnene etc. met Falu Rödfärg Knut&Foder, zo krijgt je tuinhuisje een helemaal matte Scandinavische look.

bloem.jpgMoet ik de ondergrond schuren voordat ik deze schilder met Falu Rödfärg?

Opschuren kan nooit kwaad, je weet zeker dat oneffenheden en vuil wat vast zit goed verwijderd wordt, maar in principe hoeft het niet. De ondergrond moet echter wel goed schoon zijn en dus vrij van vuil, aanslag, algen en vet. Losse bladders etc. moeten worden verwijderd. Je kunt bijvoorbeeld de ondergrond goed schoonborstelen en losse delen en bladders verwijderen met bijvoorbeeld een staalborstel en/of verfkrabber. Als je ondergrond echt vuil is kun je deze het beste met water met bijvoorbeeld lijnoliezeep schoonmaken. Vervolgens goed laten drogen. Een schone ondergrond geeft het beste en meest duurzame resultaat, dit geldt voor alle soorten verf.

bloem.jpgKan ik Falu Rödfärg ook binnen gebruiken?

In principe zijn de verven van Falu Rödfärg gemaakt voor gebruik buiten, maar voor sommige projecten binnen kun je ze ook prima gebruiken. Hou er wel rekening mee dat het even duurt voor ze goed zijn doorgedroogd.  Het kan bijvoorbeeld mooi zijn om een al dan niet houten muur binnen te schilderen met Falu Rödfärg. Wij schilderden zelf over oude verf een gipsplaten wand met Falu Rödfärg, dus dat gaat prima. Het is wel verstandig altijd even een kleur te testen een een proefje te maken voordat je een groot vlak gaat schilderen. Wil je een meubel schilderen met Falu Rödfärg dan is het raadzaam dit af te werken met een was o.i.d. In principe is Falu Rödfärg geen meubelverf maar een buitengevel verf, voor meubels en kleine objecten kun je beter kiezen voor Ottosson lijnolieverf.

bloem.jpgIs Falu Rödfärg het merk wat ze in Zweden gebruiken voor houten huizen?

Falu Rödfärg is het oudste en meest gebruikte verfmerk in Zweden als het gaat om het schilderen van de Zweedse rode houten huizen. De geschiedenis van de verf gaat ver terug in de tijd, tot de 16e eeuw zelfs. Sinds 1764 bestaat het merk Falu Rödfärg en eigenlijk wordt het nog steeds op dezelfde manier en met hetzelfde recept gemaakt als toen. Daarom is het ook de meest geteste verf van Zweden geworden en komt Falu Rödfärg in Zweden steeds als beste uit kwaliteitstests.

Een groot verschil tussen Falu Röd en andere matte Zweedse verven is dat Falu Ródfärg pigmenten bevat uit de kopermijn van Falun. Het originele pigment is een natuurlijk product met meer dan 20 verschillende mineralen, die allemaal bijdragen aan de unieke eigenschappen van die typisch Zweeds rode kleur. Het is bijvoorbeeld het kiezelzuur in het pigment, waardoor een Zweeds rode gevel ontstaat die soms gloeit in de avondzon.

bloem.jpgBevatten de verven van Falu Rödfärg lood?

Het antwoord daarop is simpel; nee, de verven van Falu Rödfärg bevatten geen lood.

Boze tongen beweren dat dat zo is, maar dit is pertinent niet waar. Vroeger voegde men lood aan verf toe (ook in Nederland), het was vroeger een van de ingrediënten van verf (alle verven) Sinds de jaren 70 is de toevoeging van lood in verf verboden, in Nederland, maar uiteraard ook in de rest van Europa. Verf met lood komt dus niet meer voor, dit is simpelweg al lange tijd niet meer toegestaan, ook niet in Zweden. Overigens had Falu Rödfärg vroeger, toen het nog wel was toegestaan, ook geen toevoeging van lood.

Maar waar halen die boze tongen hun verhaal dan vandaan? De originele Falu Rödfärg (dus de alleen rode variant voor ruw hout) wordt al eeuwen lang gemaakt met pigment wat afkomstig is uit de kopermijn in Falun in midden Zweden. Men gebruikte het restmateriaal uit de mijn voor het maken van de verf die, tot op de dag van vandaag, die zo bekende Zweeds rode kleur geeft. Dat speciale pigment is  gemaakt van natuurlijke mineralen afkomstig uit de kopermijn, het pigment bevat naast kopererts een zeldzame samenstelling van nog 20 andere natuurlijke mineralen die afkomstig zijn uit het erts, zoals ijzererts, kiezelzuur en zink. Door de samenstelling van die mineralen in dat erts geeft dit pigment de verf zijn bijzondere uitstraling die bij elk licht anders oogt, bij warm avondlicht wordt de rode kleur heel intens, bijna lichtgevend zelfs. Lood is een in de natuur voorkomend mineraal en in dit natuurlijke pigment uit de kopermijnen van Falun kan een spoortje van lood zitten. Dat spoortje is iets wat van nature in dat natuurlijke pigment zit en het gaat dan echt om zeer, zeer kleine sporen, geen grote hoeveelheden. Aangezien lood in verf verboden is zou dat ook niet mogen volgens EU wetgeving, Zweden is over het algemeen strenger in zijn milieuwetten dan de meeste andere Europese landen. Wist je trouwens dat Falu Rödfärg de enige is die, door dat unieke pigment uit de kopermijn in Falun, de naam Falu Röd mag gebruiken?

Waar kan dan dat hele kleine spoortje van lood in zitten? Dat hele kleine spoortje van (in het pigment natuurlijk voorkomend) lood kan, als het er al in zit, alleen voorkomen in de originele rode Falu Rödfärg, dus de Falu Rödfärg voor ruw en onbehandeld hout en dan dus ook nog eens alleen in de rode variant. Nogmaals, het gaat om hele kleine sporen die van nature in het pigment KUNNEN zitten, niet om toevoegingen van lood zoals deze vroeger in verf werden gedaan

Elke andere verf van Falu Rödfärg bevat andere natuurlijke pigmenten en daarvoor geldt dat sowieso niet, deze bevatten dus zelfs geen miniscuul spoortje van lood, ook de rode varianten van de Falu Rödfärg Träfasad houtgevelverf en Knut&Foder bevatten GEEN (minuscuul spoor van) lood. Ook Ottosson lijnolieverf bevat geen gevaarlijke stoffen,  pigmenten en oplosmiddelen. Alle verven zijn dus milieuvriendelijk en gemaakt van natuurlijke ingrediënten en niet gevaarlijk voor de gezondheid en milieu!

 

 

 

 

 

© 2011 - 2024 Rosa's Hus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel