Gebakken kwarktaart met peperkoekbodem en cranberryjam
Een feestelijk (en gemakkelijk te maken) decembertaartje! Een kruidige bodem van peperkoekjes met op de gebakken kwark lekkere fris zoete cranberryjam, zelf gemaakt natuurlijk. Perfect als toetje maar ook fijn bij de koffie, gewoon een lekker feestelijk taartje.
Je hebt nodig
Voor de bodem:
- 200 gram peperkoekjes (zelfgemaakt of van het bekende Zweedse woonwarenhuis bijvoorbeeld)
- 100 gram boter
Voor de kwarklaag
- 500 gram volle kwark
- 100ml slagroom
- 100 gram suiker
- 3 eieren
- 50 gram amandelbloem
- Zakje vanillesuiker
Voor de jamlaag
- 250 gram cranberries
- 100 gram suiker
Zo maak je het:
Smelt de boter op een laag vuur in een pannetje. Bekleed een springvorm van 23cm doorsnee met bakpapier.
Verkruimel de peperkoekjes en roer ze door de gesmolten suiker.
Doe het koekjes-botermengsel in de met bakpapier beklede springvorm en druk de bodem goed aan. Laat de vorm met de bodem in de koelkast even rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop de eieren door de suiker en klop totdat de suiker grotendeels is opgelost. Roer de slagroom door de kwark en spatel het mengsel samen met het amandelmeel door het suiker en eiermengsel.
Schep het mengsel op de peperkoekjesbodem en bak de taart ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven. De taart moet gestold en goudbruin zijn, dan is hij klaar.
Laat de taart afkoelen en maak ondertussen de cranberryjam. Breng daarvoor de cranberries met een scheutje water aan de kook en laat ze tot jam koken. Voeg als de bessen zacht en jamachtig zijn geworden de suiker toe en laat het iets inkoken.
Laat de jam wat afkoelen en verwijder de rand van de springvorm om de afgekoelde taart en verdeel de lauwe jam over de bovenkant.
FOTOGRAFIE + TEKST © Anna Rubingh