Citroen kladdkaka met meringue en lemon curd

Kladdkaka is Zweeds voor kliedertaart. Deze super gemakkelijk te maken cake-achtige taart is van binnen lekker smeuig, vandaar de naam. Met geklopte eiwitten en (eigengemaakte) lemoncurd wordt ‘ie extra feestelijk. Geen zin om zelf lemoncurd te maken? Je kunt het ook kant en klaar kopen.

 

Ingrediënten

Voor de lemon curd

  • 3 eieren
  • 350 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 3 biologische citroenen (zonder was)

Voor de taart:

  • 150 gram boter + wat extra voor het invetten van de vorm
  • 125 ml lemoncurd + extra voor erover
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren
  • 150 gram bloem
  • Sap van een halve citroen

Voor de meringue:

  • Het wit van 2 eieren
  • 75 gram suiker

 

Bereiding lemon curd

Je kunt voor de taart gekochte lemoncurd gebruiken, maar zelfgemaakt is ‘ie echt veel lekkerder. De hoeveelheid is voor ongeveer 2 potten, dus hou je extra over voor later.

Klop de eieren kort en verwarm ze met de suiker en de boter in een kom hangend boven zacht kokend water, au bain-marie.

Was de citroenen en rasp de schil en pers het sap uit. Voeg het bij het eier-, suiker en botermengsel en laat als, al roerende, net tegen de kook aan, binden.

Schenk de curd, als deze gebonden is, in warme, schone gesteriliseerde potten, sluit deze af en laat ze afkoelen. De curd die je direct wilt gebruiken kun je natuurlijk apart houden.

Potten steriliseer je gemakkelijk door ze in de oven te zetten en deze daarna op 100 graden aan te zetten. Laat de potten een kwartiertje in de oven staan als deze op temperatuur is gekomen. Vergeet niet je deksels ook te steriliseren.

Bereiding taart

Verwarm de oven voor op 180 graden

Vet een springvorm met een diameter van ca. 22 cm in met wat boter.

Smelt de boter al roerend in een pannetje op een laag vuur. Haal van het vuur en roer er de lemoncurd en suiker door en vervolgens 1 voor 1 de eieren. Voeg het citroensap toe, schep er de bloem door en doe het beslag in de springvorm.

Bak de taart ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Klop ondertussen de eiwitten met een mixer stijf en voeg beetje voor beetje de suiker toe. Klop tot je stijve pieken hebt.

Bestrijk de taart met de opgeklopte eiwitten en maak er met een lepel pieken in. Het hoeft er niet strak uit te zien, het is een rustiek taartje.

Bak de taart nog 15 minuten in het midden van de oven totdat het eiwit mooi lichtbruin kleurt.

Laat de taart volledig afkoelen voordat je ‘m uit de vorm haalt en besprenkel met extra lemoncurd.

FOTOGRAFIE + TEKST © Anna Rubingh

 

 

 

© 2011 - 2025 Rosa's Hus | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel